Tradicionalni gastronomski proizvodi ...
Hrana u Srbiji često je usko povezana sa - lokalnom kulturom, tradicijom i sezonskim proizvodima. U zavisnosti o regiji, može se pronaći raznolika gastronomska ponuda - od domaćih jela pripremljenih od svežeg povrća i voća - do različitih vrsta mesa divljači i ribe.
U većini sredina često se praktikuje domaća proizvodnja hrane, poput uzgoja vlastitog povrća i voća, uzgoja domaćih životinja i proizvodnje sira, meda, džemova i drugih proizvoda. Takvi proizvodi su često dostupni na lokalnim pijacama ili se nude kao dio ponude lokalnog turizma.
Tradicionalna hrana u lokalnim sredinama često se temelji na jednostavnim, ali ukusnim sastojcima. Na primer, u nekim regijama popularni su – razne recepture od sira, dok se u drugim regijama preferira uporaba kajmaka i začina poput bosiljka i ruzmarina.
Uz to, u lokalnim sredinama često se praktikuje korištenje sezonskih namirnica, što znači da se jelovnici menjaju u zavisnosti od doba godine. Primer - u jesen su popularni razni oblici bundeve, poput supe od bundeve ili pečene bundeve s medom, dok se leti često poslužuju sveže salate od sezonskog povrća.
Kao što se vidi, hrana u lokalnim sredinama može biti vrlo raznolika i obeležena lokalnim običajima i tradicijom. Gosti koji posete ruralne sredine imaju priliku isprobati razne ukusne specijalitete, a istovremeno doživeti autentičan način života koji se veže uz prirodu i tradiciju.
Kajmak
Sveže pomuženo mleko se skuva, izlije u posude i ostavi nepoklopljeno do narednog dana na hladnom mestu, da se na površini stvori kajmak. Sutradan ujutru se pažljivo skine kajmak sa mleka i slaže se, sloj po sloj, u drvenu posudu.
Svaki sloj se malo posoli. Pokrije se čistom krpom i poklopi drvenim poklopcem. Kajmak se čuva, na hladnom mestu. Postupak ponavljati svakodnevno, sve dok se posuda ne napuni.
Kajmak se može upotrebljavati odmah, ali ako treba da stoji, doda se više soli i to je onda stari ili zreli kajmak.
Gibanica
Priprema - Ulupati 2 jaja, dodati 250 gr sira, jogurt 100 ml i ulje 50 ml sve dobro izmešati. Dodati i kiselu vodu 150 ml. U pola šoljice vode staviti 1 kašiku ulja, promešati. Time premazati prve dve i poslednje dve kore od 500 g kora za gibanicu.
Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. U toku pečenja smanjivati temperaturu (do 150 stepeni).
Pasulj sa kobasicama
1 kg pasulja oprati, staviti u šerpu i naliti vodu, pa staviti da se kuva. Od trenutka kad provri, neka vri 10-tak minuta, pa procediti pasulj, naliti drugu vodu i staviti da se kuva. Staviti sitno iseckan crni (2-3 glavice) i beli (3-4 čena) luk, so i 1 suvu papriku.
Kada je pasulj već kuvan, iseckati 200 gr. suvih kobasica na kolutove, i propržiti (ako se prži u teflonskom tiganju, onda bez ulja). Kad se pasulj skuva, pripremiti zapršku - sipati ulje u šerpicu da se zagreva, kad bude toplo dodati mu brašno i propržiti na tihoj vatri par minuta da brašno dobije zlatnu boju, onda staviti alevu papriku, skloniti sa vatre i promešati da se sjedini, pa zapršku postepeno sipati u pasulj. Odmah zatim dodati i kobasice (oceđene, bez ulja) i ostaviti da krčka oko 10 minuta na tihoj vatri uz mešanje. Dodati začine (so, suvi biljni začin i biber). Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Pasulj zatim preručiti u tepsiju, malo podmazanu uljem, i staviti u rernu da se zapeče oko 15 min.
Pečeno meso od divlje svinje
Kuvano meso od divlje svinje se lako sprema. Za 600 g mesa je potrebna 1 šargarepa i 2 krompira, pola glavice luka, 1 lovorov list, 5 zrna bibera, 100 ml crnog vina, 1 kašičica soka od limuna i so po želji
Meso se opere, stavi se u šerpu, doda se povrće, lovorov list, biber i prelijte vrućom vodom.
Posolite, sipajte vino i sok od liuna, poklopite i kuvajte dok ne bude gotovo. Isecite na komade i poslužite sa sosom.
KOH - Kolač naših baka
Koh se vrlo jednostavno i brzo sprema, zato prvo treba uključiti rernu da se zagreje na 200 st. C.
Razbiti 8 jaja, pa odvojiti žumanca od belanaca. Belanca dobro ulupati mikserom, pa u čvrst sneg postepeno dodati 8 kašika šećera. Mutiti i dalje mikserom, da se šećer dobro sjedini. Dodati žumanca i 9 kašika pšeničnog griza. Sad polako i pažljivo sve izmešati špatulom, pa sipati u podmazan pleh i brašnom posut pleh (pečemo u tepsiji veličine 20 x 35 cm).
Staviti u zagrejanu rernu, i odmah smanjiti temperaturu na 180 st. C.
Koh je ispečen za oko 15 minuta.
Preliv napraviti od 1 l mleka, 2 vanilina šećera i 6 kašika šećera.